حضور رئیس دانشگاه شهید باهنر در مراسم اجرایی شدن مرمت و بازسازی مجموعه قبه سبز کرمان نخستین دانشگاه جنوب شرق کشور

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، روز سه شنبه 10مردادماه96، عملیات مرمت و بازسازی مجموعه قبه سبز کرمان با حضور دکتر طاهر؛ رئیس دانشگاه شهید باهنر کرمان، علیرضا رزم حسینی؛ استاندار کرمان، محمود وفایی؛ مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان، دکتر آل طه؛ رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان و جمعی از مسئولان دانشگاه‌های استان کرمان، آغاز شد.

محمود وفایی؛  مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان گفت: با دستور استاندار کرمان بنای تاریخی قبه سبز، مرمت و بازسازی می‌شود.

وی افزود: امیدواریم با همکاری دکتر طاهر؛ رئیس دانشگاه شهید باهنر کرمان، بتوانیم کارها را به نحو احسن  انجام دهیم.

مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان تصریح کرد: عمليات با در اختيار گرفتن تملك ساختمان‌هاي اطراف محوطه آغاز شده است. قبه سبز"،  با شماره 124 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده  است. امروز با اجرایی شدن عملیات مرمت و بازسازی قبه سبز، افتخار بزرگی در کارنامه استاندار کرمان رقم خورد و این در حالی است که کرمان استانی تاریخی، فرهنگی همراه با مدنیت است. بنای قبه سبز با قدمت بیش از ۷۰۰ سال به عنوان مهم ترین بنای فرهنگی و علمی جنوب شرق مطرح بوده است به گونه ای که دانشجویانی در این مکان تربیت یافته اند و به نقاط مختلف دنیا اعزام شده اند. این بنا یکی از یادگاری‌های علم و فرهنگ از اولین حاکمان در تاریخ کرمان بعد از سال ها مهجوریت است. امروز شاخص ترین بنای دانشگاهی جنوب شرق ایران با همکاری هم جانبه استاندار کرمان بازسازی و مرمت می‌شود.

وفایی با اشاره به اینکه این بنا در دو حوزه شاخص است، گفت: این بنا هم به لحاظ علمی و فرهنگی و هم به لحاظ مصالح، کاشی و معرق شاخص است و بنا به گفته معماران بزرگ کشور در این بنا از قدیمی ترین کاشی در ایران استفاده شده است. در راستای بازسازی این بنا باید املاک این محدوده خریداری و آزاد شود، گفت: ما برای ایجاد پلاک، حصار و تملک نیاز به حمایت شهرداری داریم.در راستای کاوش و مرمت این بنای تاریخی به ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار نیاز داریم و این در حالی است که امروزه بیش از ۶۰ میلیارد تومان از اعتبارات غیر دولتی در این زمینه استفاده می‌شود.

علیرضا رزم حسینی؛ استاندار کرمان گفت: مجموعه تاریخی قبه سبز، با همان معماری گذشته از سوی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان و با مشارکت شهرداری کرمان احیاء می شود.
وی با اشاره به اینکه مجموعه تاریخی قبه سبز کرمان به عنوان نخستین دانشگاه در جنوب شرق کشور همچون دانشگاه آکسفورد مرمت و احیاء می شود. بي‌شك، پس از احياء، اين محوطه به يك مركز علمي - هنري معماري و باستان شناسي تبديل شده و در شناسایی بافت قديم شهر كرمان و جلب و جذب گردشگر، تأثيرفوق العاده‌اي خواهد داشت.

استاندار کرمان، بر تعریف کاربری مناسب برای ابنیه تاریخی استان کرمان تاکید کرد و گفت: استان کرمان دارای هفت هزار اثر تاریخی است که اگر برای آنها کاربری مناسب تعریف نشود، از بین خواهند رفت .

وی افزود: دانشگاه آزاد اسلامی موافقت کرده است تا در بازسازی و مرمت نخستین دانشگاه جنوب شرق ایران با قدمت 700 ساله ( بنای تاریخی قبه سبز شهر کرمان) مشارکت نماید.

گفتنی است، قبه متعلق به قرن 7 هجري قمري است كه مجموعه كاملي از مدرسه، مسجد، خانقاه، آرامگاه و ... بوده و براي احياء آن لازم است زميني به مساحت 5/1 هكتار تملك و عمليات پي گردي جهت بازيابي آثار، انجام شود. در سال 1314 بر اثر زلزله، گنبد اصلي قبه فروريخت و به مرور زمان، بخش‌هاي ديگري از آن بناهاي محوطه نيز،  تخريب شده است. گنبد اوليه، نزديك به 50 متر ارتقاع داشته است، بدنه گنبد از كاشي فيروزه اي پوشيده شده و به همين علت نيز به قبه(گنبد) سبز يا كبود نيز معروف است. اين محوطه در دوره قراختائيان احداث شده، آرامگاه خاندان قراختائيان نيز بوده و مصالح اين بناي عظيم، آجر، خشت خام و تزئينات كاشي بوده است. اين اثر،  به عنوان يادگاري ارزشمند از تاريخ معماري قراختائيان (مغول) در سطح ايران مطرح است و كاشي كاري معرق آن از قديمي ترين كاشي كاري از اين نوع است، "قبه سبز" بناي ارزشمند تاريخ علم و دانش كرمان است، كه ضروري است به جامعه معرفي شود.

اضافه شده توسط :  مدیر سیستم      در تاریخ : 1396/05/10